Ali izdelki iz bambusa škodujejo okolju in živalim?

Panda in bambus

Ali izdelki iz bambusa škodujejo okolju in živalim?

Bambus je rastlina, ki predstavlja hrano številnim različnim živalim, še posebej pa nam najbolj poznanim pandam. Te na dan pojedo od 12 do 38 kilogramov bambusovih listov. Zaradi prilagoditve njihovega prebavnega sistema, bambus predstavlja 99% njihove prehrane. Njihovo preživetje je močno odvisno od te rastline in zmanjšanje bambusovih rastlin je za njih lahko usodno.

Na svetu poznamo preko 1500 vrst bambusa. Bambus, ki predstavlja hrano pandam se razlikuje od bambusa, ki je uporabljen v industrijske namene in tudi raste v različnih pokrajinah. Uporaba bambusa za izdelavo tekstilnih izdelkov zato ne ogroža pand ali drugih živih bitij.

Bambus je zelo hitro rastoča in odporna rastlina. Zaradi hitre rasti in dobre odpornosti je uporaba kemikalij pri gojenju bambusa zelo redka. Bambus popolnoma zraste v le 3 letih, tudi po številnih žetvah rastline. To je izjemno hitro v primerjavi z drevesi, ki potrebujejo več deset let da dosežejo polno velikost. Bambus je zato zelo prijazen za okolje, saj se hitro obnovi, je enostaven za vzdrževanje in v okolju ne pušča negativnih posledic.

Bambus absorbira toplogredne pline. Absorbiranje ogljikovega dioksida je 30% večja v primerjavi z drugimi drevesi, kar pomeni da v ozračje tudi spusti več kisika in izboljšujejo kakovost zraka.

Bambus ne pušča odpadkov. Po žetvi bambusa ta ne pušča nikakršnih odpadkov, saj se celotna rastlina uporablja za izdelavo različnih izdelkov.

Bambus potrebuje zelo malo vode in kemikalij. V primerjavi z drugimi rastlinami potrebuje bambus zelo malo vode in kemikalij ter lažje uspeva v različnih podnebjih in slabših razmerah. Bambus uspeva na vseh kontinentih (razen Antarktike). To pomeni da obstaja možnost za zmanjšanje transporta bambusa in manjše onesnaževanje okolja s prevozom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja