Kaj je GOTS? Globalni organski tekstilni standard

GOTS Globalni organski tekstilni standard

Kaj je GOTS? Globalni organski tekstilni standard

GOTS - Globalni organski tekstilni standard

Globalni organski tekstilni standard (GOTS) je svetovno vodilni standard za proizvodnjo tekstilnih izdelkov iz organskih vlaken, ki zajema tudi zahtevna ekološka in družbena merila.

Namen standarda je zagotovilo kupcem, da so izdelki s certifikatom narejeni iz popolnoma organskih vlaken, ki ne puščajo negativnih posledic za okolje. Prav morajo biti ustvarjeno v družbeno odgovorni proizvodnji. Proizvajalci organskih izdelkov pa imajo možnost izvažanja svojih izdelkov s certifikatom, ki je sprejet in priznan na vseh večjih trgih.

Standard GOTS zajema predelavo, proizvodnjo, pakiranje, označevanje, trgovanje in distribucijo tekstilnih izdelkov. Izdelek mora vsebovati vsaj 95% certificiranih organskih vlaken, da pridobi naziv “organic” (organsko) ali vsaj 70% certificiranih organskih vlaken za naziv “made with organic” (izdelano z organskimi vlakni).

Okoljska merila

  • V vseh postopkih predelave organskih izdelkov morajo biti te natančno ločeni od vseh ostalih izdelkov ali vlaken
  • Vsi kemični dodatki kot so barvila ali procesne kemikalije morajo izpolnjevati določene zahteve glede njihove razgradljivosti
  • Prepovedana je uporaba težkih kovin, nano delcev, aromatskih topil in gensko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov.
  • Azo barvila, ki so rakotvorna, so prepovedana
  • Belila morajo temeljiti na kisiku (brez klorovega beljenja)
  • Vsi proizvajalci morajo imeti okoljsko odgovornost, s cilji za zmanjšanje odpadkov in izpustov
  • Embalažni material ne sme vsebovati termoplastične umetne snovi PVC. Papir ali lepenka, ki se uporablja za embalažo in vsi elementi embalaže morajo biti reciklirani

Tehnični kriteriji

Kriteriji za kakovost morajo izpolnjevati določene pogoje in v stiku s kožo ne smerjo povzročati razdraženosti in potenja. Prav tako blago ne sme prepuščati svetlobe, mora biti obstojno pri pranju in se ne sme krčiti.

Surovine za predelavo, vmesni proizvodi in končni izdelki morajo izpolnjevati stroge pogoje glede neželenih ostankov

Družbeni kriteriji

Družbeni kriteriji temeljijo na normativih Mednarodne organizacije dela (ILO), katere morajo izpolnjevati predelovalci, proizvajalci in vsi ki sodelujejo pri proizvodnji surovin za izdelke in izdelkov. Zaposleni morajo imeti možnost opravljanja dela pod ustreznimi pogoji, brez prisilnega dela, izkoriščanja in z ustreznim delovnikom. Bolj podrobne pogoje o družbenih kriterijih, ki jih postavlja GOTS si lahko preberete na njihovi spletni strani TUKAJ pod podnaslovom “social criteria”.

Več o globalnem organskem tekstilnem standardu (GOTS) si lahko preberete na njihovi spletni stranihttps://www.global-standard.org/

Če si želite ogledati naše izdelke z GOTS certifikatomn lahko to storite z ogledom strani BIO IZDELKI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja